top of page

Kunst-kijken is goed voor je hersenen


Carla Klein

Creativiteit is altijd goed. Of je nu passief kijkt en geniet van de creatie van iemand anders, of je zelf creatief actief bent.  Er zijn weinig activiteiten die onze hersenen zo activeren als kunst. Hou het begrip kunst hier maar zo breed mogelijk: beeldende kunst, muziek, theater en dans, alles wat het resultaat is van een creatief proces.  Luisteren naar de dans van de hommel van Rimsky-Korsakov of  een bezoek aan het MAS, ook een spannend boek spreekt onze creativiteitcellen aan.

“Het brein wil gestimuleerd worden."

Met onze zintuigen scannen we voortdurend de omgeving rondom ons.  Onderzoek laat ons nu toe om bij bepaalde waarnemingen (geluid/beeld/...) te zien welke delen van de hersenen hierdoor geactiveerd worden.  

Zo zie je dat wanneer iemand naar kunst kijkt, er een activiteit ontstaat in de hersenstam. Daarna raakt ook de hele hersenschors geprikkeld.  Na de 'emotionele impact' van wat we zien of horen, worden we in de ervaring opgenomen. We participeren als het ware aan de kunst. Ons visueel centrum gaat op onderzoek uit, motorische activiteit laat ons toe ons dichterbij of verder af te bewegen, we vergelijken onze indrukken met herinneringen, we zoeken patronen.  Er gebeurt vanalles in de hersenen, het lijkt wel een fitnesszaal...

Wanneer we opgroeien zijn onze hersenen erg plastisch, ze worden sterker onder invloed van prikkels. In het bijzonder is een dikkere hersenschors verantwoordelijk voor je denkvermogen: spreken, rekenen en nog veel meer andere dingen.

”Kunst doet een beroep op creativiteit en is daarin uniek."

Volgens Prof. Erik Scherder zijn de eerste 25 jaar van een mensenleven de basis voor gezond oud worden. “Als je een kind een rijke variatie aan indrukken aanbiedt, dan bouwt dat brein, omdat het een verrijking is, aan meer contactpunten. Hoe meer van deze synapsen, hoe complexer die hersenen worden. En daarmee beschermen de hersenen zichzelf eigenlijk als het ware tegen het ontstaan van ouderdomsziekten. Alles wat hieraan bijdraagt, vooral in de eerste levensfase, is ontzettend belangrijk

bron: www.kunstfanaatjes.nls.nl/artikelen/kunst-broodnodig-kinderbrein/

Creatief actief zijn, door naar kunst te kijken/luisteren of actief creatief zijn, doe je voor je kinderen en doe je voor jezelf.  


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page